Vols ballar swing? Et presentem l’associació amb més marxa de Vic!

Aquest mes ens endinsem en el món del swing de la mà de l’associació «Vic Kick Swing». Són els balladors de swing amb més marxa de la comarca d’Osona, i de la mà de Pep Guillamet, president de l’associació, ens acostarà a aquest ball que triomfa a escala mundial. Què tindrà que enganxi tant? No et perdis l’entrevista!

curs swing vic

Hola Pep. Ens pots explicar breument en què consisteix el swing i quines particularitats en destacaries?

Hola Miriam. El swing és una variant del jazz. També és originari dels EEUU. La seva formació més comú és la d’una Big Band, és a dir, una gran orquestra i un element solista, preferentment clarinet, saxo trompeta o algun instrument de vent. Un dels exemples més coneguts és l’orquestra d’en Glenn Miller (l’autor de la coneguda “En forma”).

 

A què es deu l’estètica d’aquest ball? Faldilles amples, nois amb tirants i barret… tot una mica molt vintage.

Com es tracta d’una música dels anys 40 l’estètica també està en consonància amb aquella època. Si t’hi fixes,en les pel·lícules antigues tots els homes anaven amb gorra i la majoria amb traje i corbata i les noies amb faldilla llarga: ampla però també de tub. Les noies es basaven en la moda que transmetien les “pin up” (icones sexuals de l’època) de la que n’és un clar exemple la Marilyn Monroe. Es va utilitzar molt la imatge d’aquestes noies envoltades de militars nordamericans en la 2a Guerra Mundial per tal de pujar la moral dels soldats.
Per què a vegades ens parlen de swing, i altres de Lindy hop? Són la mateixa cosa o no?
No, una cosa és el swing, que és el tipus de música. Dintre del swing hi ha variants ,segons la velocitat i característiques de la cançó, que surten de la norma general: blues, balboa, claqué, charlestón. Cada estil d’aquestes variants es balla d’una manera diferent. El lindy hop és el nom amb el qual es balla la música swing més genèrica

És un ball que enganxa a qui el prova?

Genèricament per les seves característiques és molt enganxadís. La gent no està acostumada a sentir aquest tipus de música tan antiga i moltes vegades venen per curiositat, per veure com es balla aquella cançó tan antiga que era del temps dels seus pares o dels seus avis. Una vegada ja ho ha vist enganxa per les característiques del ball: el bon rotllo que desprèn, el fet del continu canvi de parelles (que fa que coneguis moltíssima gent), la gran varietat d’edat que hi ha entre els balladors, ja que et pots trobar gent entre 17 i 65 anys, més o menys en una Jam (ballada)

curs swing vic
Quan balles swing sembla que constantment es canvia de parella. Això ho fa més complicat? Com saps la combinació de passos que farà la teva nova parella de pista?

Hahahahah!!! Aquí hi ha la gràcia!!. Pensa que aquest tipus de ball no té absolutament res a veure amb qualsevol ball tradicional. La majoria de balls de saló (vals, fox trot, cha cha cha….) es basa en una sèrie de moviments o figures repetitives. Això fa que sigui un tipus de ball més monòton i, si em permets i és la meva opinió personal, més avorrit. El lindy hop és una improvització permanent basada en un munt de figures “mare”. Dintre de cada figura “mare” hi ha un munt de variacions.Cada canvi de parella representa una posada a zero del marcador. En un principi un s’estudia a l’altre, tot seguit s’adapten i…..a ballar!!. Sé que sona molt complicat i difícil però realment no és així. És deixar-se anar, com moltes coses a la vida.

Quan veus els balladors de swing, veus gent passant-s’ho molt bé. Què és més important, passar-s’ho bé o ballar correctament? Són molt comunes les trepitjades i torçades de peu?

El secret de passar-s’ho bé és trobar algú que estigui al mateix nivell que tú, o si està en un nivell superior que s’amotlli al teu nivell. Si balles amb algú que en sap molt i no s’adapta a tu se’t farà complicat seguir-la i no gaudiràs del ball. Si en sap menys, evidentment ets tú que t’has d’amotllar.

De trepitjades alguna n’hi ha, clar, i torçades de peu no masses. El que si que s’aconsella és fer uns bons estiraments abans de ballar. Pensa que és un tipus de ball que quan toquen alguna cançó força animada la gent es revoluciona i, de vegades, excedeixen els seus propis límits físics (imagina’t un roc and roll canyero, per exemple!!).

 

És un on espai per socialitzar-se i conèixer noves persones? Parlant clar, la gent hi ve a lligar o és passió pel ball i el swing?

És un espai SUPER socialitzador. Pensa que el ball és una activitat que accelera molt les relacions. El fet d’estar en contacte físic amb l’altre persona i compartir un espai força reduït accelera la possibilitat d’establir-hi contacte. Coneixes moltíssima gent (si no ets excessivament tímid, és clar). El fet que vulguis lligar o no ja es deixa a l’elecció de cadascú. Està clar que hi ha  gent que lliga, gent que ho intenta i no lliga, gent que només vé a ballar, gent que vé a buscar noves amistats….com en tota mena d’activitats on hi va força gent. Vé gent de tot tipus, però majoritàriament venen perquè són amants de la música i/o el ball. Llavors, una vegada introduït a aquest món, les circumstàncies personals de cadascú ja fan que el ballador pugui triar una de les opcions.

curs swing vic
I les persones vergonyoses com ho fem per trencar el mur i llençar-nosa la pista sense vergonya?

Tranquil.la, d’això ja ens n’ocupem la majoria de balladors. Quan veiem a alguna persona que està massa temps parada a la vora de la pista de ball ja els anem a treure a ballar!!

 

És un ball complicat o fàcil d’aprendre?

Depèn de la facilitat pel ball que es tingui, però en el cas que costi, amb pràctica s’acaba aprenent. Tinc un amic que al principi li vaig ensenyar a ballar i li va costar moltíssim, però amb pràctica i constància ara balla molt bé, inclús diria que millor que jo.

Referent a la coordinació, evidentment depenent del ritme de la cançó pots ballar més ràpid o no, amb la parella, com he dit, ja hi ha una adaptació, si hi ha molta gent doncs ja procures fer passos més petits per no molestar i també has de tenir els “retrovisors” posats tot i que de vegades t’emportes alguna trepitjada o xoques amb alguna altra parella.

És un ball més de dones que d’homes? És difícil treure els homes a ballar swing, com passa a les discoteques i barres de bar?

En el ball, a l’igual que en totes les activitats artístiques, la presència d’homes és menor que la de dones. Per sort la cosa està canviant amb la gent jove però ens venen moltes dones animades per aprendre a ballar i quan els hi diem que han de venir amb parella ja ho veuen més difícil. I no, els homes que ballem és perquè ens agrada molt i no costa gens treure’ns a ballar, tot i que, de vegades, diem que no pel simple fet que necessitem descansar, o volem xerrar amb algú. Pensa que la proporció és de unes 3 dones per home, en números generals. A vegades és complicat dir que si a tothom. De totes maneres, amb l’explosió del darrer any es troba que venen més homes a ballar i la  diferència de proporció s’està començant a reduïr.

S’ha de venir amb parella o es pot venir sol/a?

A ballar pots venir com vulguis, amb parella o sól. De fet, si vens amb parella no estaràs pas ballant tota la estona ballant amb ella. Aniràs canviant. Un altre tema és anar a aprendre’n. Llavors sí que s’ha d’anar amb parella, i el perquè és molt fàcil d’entendre:  si tú, com a dona, pagues uns diners per aprendre’n junt amb la teva parella i quan arribes a classe et trobes que has de compartir aquesta teva parella amb més dones que han vingut soles, al final resulta que la meitat de la classe estàs parada sense poder fer res. Poso aquest exemple perquè en la realitat la demanda de classes és molt més superior en les dones que en els homes. És molt estrany veure una classe amb homes sols sense parella.

Per què creus que hauríem d’escollir ballar swing en lloc de salsa o altres balls en parella?

Ufff, això és molt difícil de contestar. Evidentment es tria pel tipus de música que t’agradi més. Jo també ballo salsa i també balls de saló, però si concretem entre el swing i la salsa, que són els balls més de moda i més socials t’he de dir que són dos mons molt diferents. El swing és més diürn, es balla en llocs públics, preferentment a l’exterior, en canvi la salsa és més nocturna i es balla en locals tancats. Això comporta un tipus molt determinat de balladors. Personalment si hagués de triar triaria el swing pel tipus de música i perquè hi conec molta més gent. La vida social que comporta el ball és important, però també et diria que si t’agrada ballar no renunciïs a cap ball. Si vas per una Festa Major i escoltes sardanes també!!.

Pels que no coneixem aquest ball, quins són els primers passos o normes que hauríem de conèixer?

Primer no tenir por a ballar amb gent que ja en sap. Tots hem tingut uns inicis i a tothom ens ha ajudat ballar amb gent de tota mena. Segon no tenir vergonya a l’hora de demanar per ballar. Amb això les dones us heu d’acostumar a treure a ballar als homes. Passa al contrari de quan estàvem a les discoteques, que era al revés. Al principi costa una mica, però si es vol ballar gaire no et pots quedar en un racó esperant….

Respecte als passos hi ha una sèrie de passos bàsics que s’ensenya en les escoles i, a partir d’aqui ja es va progressant.

I si vull aprendre a ballar swing, com ho faig? Puc venir a les vostres trobades? Quan són?

Nosaltres, com a entitat, no ensenyem a ballar. Només ens dediquem a la difusió del swing organitzant ballades. Sempre es troba gent que et pot ensenyar a fer quatre passos, sobretot als beginners (gent que comença). Però per aprendre’n bé hi ha escoles que n’ensenyen. Sempre aconsello que vagin a una bona escola per poder aprendre bé els fonaments. Una cosa és que algú t’ensenyi quatre passos i l’altra molt diferent és que t’ensenyin a BALLAR.

Pel que fa a les ballades regulars en fem el primer i tercer divendres de cada mes, de 22 a 24 hores a la sala Vic Dance (just a sobre del restaurant Vikkus) amb un preu simbòlic de 3€ (socis) i 4€ (no socis) per tal de poder ajudar a organitzar concerts. A més, cada primer diumenge de mes, de 12 a 14 hores també en fem a la Pça de la Catedral de Vic, aquestes són gratuïtes i amb vermut inclòs (que s’improvitza amb el que porta la gent). A part, també, fem un concert per l’octubre, un pels voltants de Nadal i un pel mes de març, en motiu del nostre aniversari com a entitat. Normalment el fem a l’Orfeó de Vic i per tenir-ne informació cal estar al cas de les nostres xarxes socials.

Finalment  voldríem agrair a TOT CURSOS el fet de la divulgació de la nostra activitat i animem a tothom que li agradi la música a que ens vingui a veure. D’una manera o d’una altra s’enganxaran, ballant i simplement escoltant música. No se’n penediran!!

swing vic swing vic swing vic swing vic swing vic

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *