Aquest mes, entrevista a Tastel de Gospel. No t’ho perdis!

Entrevistem Agustí Alberca, president del grup musical «Tastet de Gospel» i al seu director Guillem Prat. L’any 2014 van participar en la segona edició del famós programa de TV3 «Oh Happy Day», on van concursar fins al sisè programa. Agustí ens explica com va ser aquesta experiència, i ens obre les portes al cor de Gospel més famós de la comarca d’Osona.

Quan pensem en Gospel sovint ens ve al cap les corals d’església cantant i ballant a l’uníson. D’on sorgeix el vostre grup de Gospel?

Tastet de Gospel neix l’any 2007 a Taradell a partir d’un grup de pares i mares que portaven els seus fills a l’escola de música del poble. Aquests volien preparar un concert de pares i mares per sorprendre els seus fills. Tan bé va anar l’activitat que van decidir de donar-li continuïtat.

En Gospel, el cant i les coreografies de ball van lligades? No hi ha cançó sense moviment?

En el nostre espectacle sempre hi ha hagut moviment associat al cant. A la primera etapa vam començar dotant una mica de moviment a les cançons, que va anar derivant en petites coreografies fins arribar a la participació en el programa Oh Happy Day. En l’actualitat el grup ha evolucionat i ara, en els moviments, cada cop hi ha menys coreografia. Hem passat a una posada en escena més lliure i expressiva.

Tothom pot cantar Gospel o s’ha de tenir una veu especial?

No s’ha de tenir una veu especial, per tant tothom pot cantar Gospel. El que cal tenir és ganes, implicació, i per descomptat, oïda i afinació.

Les persones que conformen el grup han de saber cantar, o n’aprenen quan entren?

No s’ha de saber cantar pròpiament dit, però cal tenir oïda, afinació i sobretot que t’agradi cantar. Per entrar a cantar al grup fem una prova de veu per tal que la persona que vol cantar pugui ajudar al grup amb afinació, oïda i projecció de la seva veu. Si abans ha cantat en altres corals molt millor, ja que pot gaudir des del primer dia. I sí, quan entren al grup l’aprenentatge és continu.

Oferiu formació constant als membres del grup perquè millorin la seva tècnica, i a la vegada millorar el conjunt del grup?

Sí, a part dels exercicis específics de cada sessió d’assaig, organitzem trobades d’un o dos dies per tal de treballar aspectes tècnics com poden ser, afinació, respiració, treball per cordes, tècniques de projecció de la veu, etc.

Com s’aconsegueix l’harmonia entre tots els membres i les veus? És l’èxit del treball fet pel director, en el vostre cas Guillem Prat?

Des dels inicis sempre s’ha respirat un ambient acollidor i cada nou membre que arriba se l’acompanya fins a la seva integració total. La resta és una tasca de cada assaig, portat amb rigor tècnic i amb el bon fer del director.

Què us porta a cantar unes cançons i descartar-ne d’altres?

Ho decideix el director, buscant sempre les cançons que poden ser més adequades pel grup i que aportin més coses tant a nivell melodico-rítmic com espiritual.

tastet de gospel
L’any 2014 vau participar en el programa de TV3 «OH Happy Day» de TV3. D’on va venir la idea de presentar-vos en aquest concurs?

La decisió de presentar-nos va ser exclusiva del director, i ens va moure l’afany de superació, de noves experiències musicals, de noves motivacions, d’unir-nos més com a grup i sobretot de créixer a nivell musical i humà. Només el fet d’haver entrat al concurs ja va ser tot un èxit per nosaltres.

Com recordes la participació de Tastets de Gospel al concurs?

Va ser una experiència dura i exigent, però a la vegada una oportunitat de cohesió pel grup i d’aprenentatges. Una experiència dura pel que fa al treball i al requisit tècnic, però molt enriquidora alhora. Hi va haver una relació molt propera amb la resta de grups participants i amb tota la gent de l’equip del programa, que ens va deixar un molt bon regust del nostre pas pel programa.

Vau notar algun canvi, abans i després de sortir per la televisió? Com gestioneu la fama després de la vostra participació a l'»OH Happy Day»?

El fet d’haver passat pel programa va provocar un salt qualitatiu per a tot el grup, que es va propagar ràpidament a la resta de membres que no van poder participar en el concurs. Alhora van començar a sorgir molts concerts i actuacions de tota mena.

tastet de gospel

Ara traieu el vostre segon disc. Quines novetats hi podem trobar? I on el podem comprar?

Les novetats que es poden trobar al nostre segon disc són la gran diversitat de cançons que apareixen, la majoria de Gospel contemporani, però també de grans èxits del rock, pop, soul i de collita pròpia. Una varietat homogènia que defineix un estil atrevit i innovador. Podeu trobar el nostre CD GOSPELBREATHE a la «Martulina Divina» de Vic, als «Esclat» d’Osona i Ripollès que tinguin zona de venda de CD’s, i als nostres concerts.

Consultant la vostra web www.tastetdegospel.cat hi hem llegit la frase de William Shakespeare «La música comença on acaben les paraules». Què vol transmetre Tastet de Gospel als seus espectadors?

Tastet de Gospel volem transmetre molt més que música. Tot i que la música és sempre emoció, a través de la veu, del moviment, de l’expressió, de la passió, de la complicitat… volem arribar a l’ànima de l’espectador, emocionar-lo i explicar-li històries que el facin commoure, per tal que la vivència d’aquella estona li serveixi d’experiència enriquidora.

Com porteu la gira? Moltes actuacions a la vista?

Actualment hem fet els concerts de presentació del nou espectacle «Gospelbreathe», a Calldetenes i Taradell, a més de quatre col•laboracions amb el grup Bon Preu (que ens ha patrocinat una part del nou disc) en diferents hipermercats Esclat del territori, concretament a Tàrrega, Tortosa, Reus i Malla. La següent serà el dia 6 de maig, al Cirvianum de Torelló. No us la podeu perdre! Pel que fa als nous concerts, fins al moment present, ens han anat sorgint a demanda. A partir d’ara estem treballant amb el tema de representació i difusió a les xarxes socials, ajuntaments, entitats, per tal d’aconseguir noves actuacions.

Quin és el concert més emotiu que recordes? I si ho demanéssim en conjunt a tot el grup, quin creus que seria?

És difícil escollir-ne un de sol. Cada concert ens ha deixat molt bones sensacions, ens ha emocionat i hem notat mot bona resposta per part del públic. Des de concerts en petit format fets a Casals de la gent gran, fins a concerts de gran format amb altres grups, com Gospel Viu.

Agustí, el fet que entressis a Tastet de Gospel indica que tenies formació en el món de la música? Et continues formant en aquest camp?

La meva formació quan vaig entrar era molt incipient, ha estat al llarg del temps i el pas pel grup que m’ha anat formant.

Quin és el pròxim curs que t’agradaria fer? En quin terreny t’agradaria explorar o investigar més profundament però encara no has tingut temps?

Seguir fent formació en tècnica vocal, participar en seminaris o tallers de Gospel i també millorar en la pronunciació de l’anglès.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *