EL PATCHWORK AUTÈNTIC ÉS EL QUE ES FA A MÀ?

Tot sovint sento afirmacions sobre la forma de treball del patchwork en expressions com: «el patchwork autèntic és el que es treballa a mà»; i vull discrepar d’aquesta afirmació.

IMG_8840 copiaL’inici del patchwork es remunta a èpoques molt antigues i agafa força en els segles XVII i XVIII de mans dels colons anglesos i holandesos a Nova Anglaterra. En aquella època de penúries econòmiques, els treballs amb retalls es feien de robes velles amb la finalitat de ser aprofitades com a peces per guarir-se del fred.

No és fins al s. XIX que el patchwork comença a adquirir expressions artístiques i apareixen noves tècniques que actualment son un clàssic en el món del patchwork: el log-cabin, el vol de l’oca, la petjada de l’ós, els anells de casori, i moltes altres. La tècnica anomenada «anells de casori» era una peça d’obligada confecció que es feia per a cadascun dels fills quan s’havien de casar. En aquesta època, els treballs es feien a mà perquè aquests eren els recursos.

Però a mesura que el patchwork evoluciona en la seva vessant artística també ho fa en les eines i teles que es poden utilitzar. S’incorpora la màquina de cosir per a facilitar l’elaboració de les peces sense deixar de banda el cosit a mà. Evolucionen d’aquesta manera els treballs i són confeccionats de manera més ràpida i amb resultats d’allò més artístics i espectaculars.

Per veure peces de patchwork artístiques i de gran qualitat és molt recomanable visitar la Fira Internacional de Patchwork que es fa cada any a Sitges, on trobareu exposicions d’artistes de prestigi d’arreu del món. Aquest any 2018 es farà a Sitges del 8 a l’11 de març. Animeu-vos a visitar-la.

I si vols provar el patchwork informat «aquí»

IMG_8846

Montserrat Coloma

www.lakuloma.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *