Curs d’iniciació a la Marxa Nòrdica a Osona

Entrevistem a la Montse, que va crear l’associació esportiva sense ànim de lucre Nòrdic Walking Osona. La marxa nòrdica és una tècnica, que consisteix a caminar amb bastons, gaudint de la natura, però amb molt de valor afegit en realitzar aquest treball: més salut. Tothom qui vulgui, pot venir a fer una sortida amb nosaltres. Prova-ho!

Aquí a Osona, és un bon lloc per fer marxa Nòrdica?

I com es defineix aquest esport?

Des de Nordic Walking Osona oferim un curs d’iniciació a la Marxa Nòrdica, un esport que cada dia practica més gent. No ho dubtis més, si vols posar-te en forma i saber tots els beneficis de la Marxa Nòrdica apunta’t al nostre curs d’iniciació. T’hi esperem!

La marxa Nòrdica és una activitat física que consisteix a afegir l’ús actiu d’uns bastons específics a la forma natural de caminar, amb la finalitat de què els bastons ens ajudin en la impulsió cap endavant durant la marxa.

Osona és molt bon lloc per la pràctica d’aquest esport. Treballem amb terrenys planers, sobre uns 200 m i ens movem per pista de terra, sense grans pedres, on puguem clavar els bastons i aplicar tècnica. Molt probablement només sortir de casa trobarem algun corriol o sender, que ens portarà a una pista més ample, és fàcil. Som molt afortunats de viure rodejats de natura. Tenim quantitat de recorreguts amb molt d’encant per poder gaudir de turons, ermites, cingleres, per crear recorreguts de 3 , 6 , 8 km. A més, és una bona manera de descobrir racons molt bonics de la nostra comarca.

Montse, com ets vas iniciar amb el món de la marxa Nòrdica?

Quan vaig començar a treballar a la secretaria de la Unió Excursionista de Vic, teníem publicitat de moltes activitats que es feien a la Comarca d’Osona. Una d’aquestes era «Sortides i descoberta de territori amb Marxa Nòrdica». Podria dir que amb en Jordi Torruella (entrenador personal) vaig agafar uns bastons per primera vegada. Més tard, moguda per la inquietud de conèixer més, em desplaço a Girona, on la Cristina Borras porta ja fa anys grups de marxa Nòrdica. M’afegeixo a caminar amb ells i descobreixo el que és per a mi una passió.

La marxa nòrdica és un esport o més aviat un espai per conèixer gent?

La marxa Nòrdica ve de l’esquí Nòrdic. Concretament de Finlàndia. Durant els entrenaments d’estiu necessitaven una tècnica per mantenir-se en forma. Varen sorgir entrenadors pioners i gent que va treballar moltíssim per adaptar els materials (bastons) per donar viabilitat a les sessions d’entrenament. Per tant, per a mi, si és un esport. A més, parlem d’esport reglat quan hi ha reglament i competició. A escala nacional, el 3 de maig del 2016 surt publicat al BOE el primer reglament de competició. El 2018 es publica la regulació del pla formatiu per l’especialitat esportiva de Marxa Nòrdica, assentant les bases que tindran de complir els futurs entrenadors d’aquesta especialitat.

Esport o espai per relació, per mi quasi que va junt. Si jo vull sortir a entrenar per millorar tècnica, velocitat, etc. normalment ho faig sola i amb música! Però quan sortim a fer classes o recorreguts ho fem amb grup. Perquè també es tracta de poder parlar, de sentir-se integrat, tot això aporta a la persona benestar i equilibri!

Quines són les diferències entre Marxa Nòrdica i Trekking?

Podem destacar que la «finalitat» i les eines que utilitzen són la gran diferència. Però també hi ha aspectes que els acosten. Són esports que es practiquen amb entorns naturals, a l’aire lliure i es necessiten eines semblants com a equipament (sabates, roba, motxilles, bastons, etc.).

Dins d’aquest entorn natural, la marxa Nòrdica es practica amb terrenys planers o de poc desnivell. Els bastons són uns trets molt diferencials de la marxa nòrdica. Sempre es fan servir, i serveixen com a eina de propulsió, a la vegada que es fa servir una dragonera que cobreix tota la mà. I molt important, amb la marxa Nòrdica es treballa tant el tronc superior com l’inferior.

Què ens fa falta per practicar la marxa Nòrdica?

Potser és un dels esports més econòmics que tenim al nostre abast, tenint en compte que el podem practicar des que sortim de casa amb molt poques eines. El vestuari és roba còmoda que ens permeti fer molt moviment. Les sabatilles són de canya baixa amb sola d’un cert gruix. I el més indispensable, són els bastons de MARXA NÒRDICA, específics per aquest esport. Per tant ja ho veieu, segur que menys els bastons, la resta ja ho teniu al vostre armari!!!

Qui pot practicar la marxa Nòrdica?

En principi si no hi ha una prescripció mèdica que ens ho impedeixi, tothom pot ser practicant d’aquest esport. El que fem és caminar utilitzant el moviment del tronc superior i inferior utilitzant uns bastons que ens serveixen per impulsar el nostre cos endavant. Per tant, no és un esport d’impacte.

Quins beneficis ens aporta?

De beneficis en trobem molts, com l’augment capacitat pulmonar, millora la circulació, la capacitat funcional i metabòlica, i els nivells de dolor lumbar, coll i espatlles. I de fet, el sol fet de moure’ns, el nostre humor, la nostra capacitat de comunicació, les ganes de sortir i compartir.

Beneficis Fisiològics

  • Exercici aeròbic complet.
  • Amplia la capacitat pulmonar.
  • Millora els paràmetres de força.
  • Millora la circulació.
  • Alleuja el dolor lumbar, de coll i espatlles.
  • Augmenta la capacitat funcional i metabòlica.

Hi ha una titulació en aquest esport, que hagin de tenir els professors que la volen ensenyar?

El passat any 2018 es va fer el primer curs a l’Escola Catalana de l’Esport per obtenir el certificat de Tècnic de Marxa Nòrdica amb la inscripció al registre de professionals de l’esport, actualment aquest és l’únic títol que ens acredita per poder exercir com a tècnics.
Creiem que aquest pas a estat necessari, dins d’aquest món hi ha moltes escoles privades i gent que ja fa molts anys que es dedica a donar classes. Però no teníem cap organisme que regulés aquesta professió. Amb aquesta nova titulació oficial ja tenim la nostra ubicació dins del món professional.

Com se’t va acudir crear l’associació?

Si alguna cosa he après a la meva vida, és que mai és tard per complir els teus somnis. En la meva última feina em vaig plantejar seriosament que m’agradava fer i si em veia capaç de fer-ho realitat. Havia trobat un esport que em permetia gaudir de les coses per a mi importants i les podia ensenyar a altra gent perquè també en gaudissin «La Marxa Nòrdica». Amb el consell d’amics i professionals, vaig crear l’associació esportiva sense ànim de lucre Nòrdic Walking Osona. I des d’aquí dono les gràcies a tots els que em varen ajudar!!!

Recomanacions pels que ens volem iniciar a la marxa nòrdica:

No us quedeu a casa asseguts, la mobilitat us ajudarà a millorar la vostra qualitat de vida! I no tenir por de provar aquesta tècnica, no és cap cosa estranya ni complicada. Anem a caminar amb bastons, gaudint de la natura, però amb el valor afegit que ens aporta realitzar aquest treball: més salut. Tothom qui vulgui, pot venir a fer una sortida amb nosaltres. La millor manera de començar és provar-ho!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *