Hola Xevi, tenim moltes preguntes per fer-te! Però primer de tot ens agradaria saber una mica més sobre tu.
Tinc 35 anys i sóc de Sant Pere de Torelló. Vaig estudiar econòmiques a Barcelona i a aquelles èpoques ja treballava en sector financer. Des de llavors no he deixat mai de tenir relació amb el món de la borsa. Ara fa 5 anys que vaig crear la meva pròpia empresa on fem consultoria financera, formació …
No cal dir que a tothom li agradaria guanyar diners de forma fàcil. És possible guanyar-los jugant a borsa?
Es poden guanyar diners, sí, però no és fàcil. Cadascú ha d’invertir tenint en compte les seves possibilitats, respectant certs nivells de risc a assumir per no tenir pèrdues irreversibles que ens condicionin el nostre dia a dia. També has d’estar una mica informat tant dels tipus d’actius on vols invertir com l’operativa en si d’aquesta inversió. Invertir costa diners i ara tenim al nostre abast productes complexos que algunes entitats, per exemple, ho venen malament a tot tipus de client, perquè no són inversions per a tothom.
Ens pots explicar què és exactament un broker i què fa? Tu et defineixes com a broker?
Un broker és una entitat financera que et dóna les eines per poder invertir i et cobra una comissió de servei per fer-ho. Ells no corren cap risc; el risc l’assumeix el propietari de la inversió. El que es ven com un broker per la tele és en realitat un gestor de fons, que si ho fa bé pot guanyar molts diners. I fer-ho bé vol dir guanyar diners pels seus clients. Jo personalment no gestiono fons directament. La meva empresa està donada d’alta a la CNMV com a gestors de carteres d’inversió sota l’agència de valors GPM AV S.A.
Últimament veiem anuncis de plataformes on-line que ens permeten invertir en borsa. Creus que són pàgines segures per invertir?
Normalment sí que ho són. Es pot mirar si estan autoritzades a la web de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). És important fer-ho perquè hi ha «xiringuitos» financers que t’ofereixen per exemple incrementar en un 50% els diners que hi poses, i això ja sona a casa d’apostes i no a entitat financera. A vegades també hi ha entitats reglades que es comporten com a «xiringuitos», com el cas de les preferents, la mala praxis amb les hipoteques o les clàusules amagades de qualsevol producte. Sense anar més lluny, fa poc vaig veure una clàusula d’una entitat financera que feia firmar als seus clients: «estàs disposat a perdre tota la inversió» en un producte de baix risc, per tant s’ha d’anar en compte.
Mirant la pel.lícula «El Lobo de Wall Street», protagonitzada per Leonardo di Caprio, pensaríem que invertir en borsa només és per a grans empreses i professionals; però què passa amb la gent «normal»?
Actualment disposem de moltes eines i una gran quantitat d’informació, que estan a l’abast de tothom. Si no ets un professional però vols començar a invertir, una bona solució és formar-se en aquest camp: llegir articles, estar informat del que succeeix als mercats, apuntar-te a un dels cursos presencials que t’oferim des de la meva empresa d’assessoria financera Gesline Consultors…
Una cosa que ens podríem preguntar abans d’invertir en borsa és quants diners necessito. Quin és el mínim per començar a invertir?
No cal disposar d’un gran capital. El mínim podria ser el preu d’una acció de 3 € per exemple, però llavors et pots trobar que has de pagar una comissió mínima de 6 €! Quan parlem de quants diners necessitem per començar a invertir, diria que és millor mirar el pressupost màxim que tenim a la cartera, i no el mínim. A partir de l’anàlisi global del que tenim, del que gastem i del que necessitarem, es pot trobar el tant per cent a invertir en Borsa.
Quin consell li donaries a algú interessat a invertir en borsa però que no té coneixements?
Si no té cap tipus de coneixement en borsa, que no ho faci sol! Que busqui assessorament professional, i em refereixo a gent que només es dedica a invertir diners de tercers mitjançant vehicles i productes reglats i transparents. A Catalunya crec que ens falta aprendre sobre mercats financers des de petits; a no estigmatitzar-ho com una cosa dolenta perquè en si no ho és; i a aprendre a gestionar-ho per obtenir beneficis per a nosaltres.
Xevi, què creus que necessitem per començar a invertir i quin tipus de formació ens ofereixes?
Nosaltres intentem ensenyar als nostres alumnes la feina que fem professionalment en el nostre dia a dia. És important que els alumnes tinguin clar de quin mal han de morir un cop estan invertint en Borsa. Quan coneixes la problemàtica del sector, cadascú troba la solució més adient a la seva manera de fer. Per exemple, gestionar les pèrdues és molt important, i saber triar el moment d’inversió també. He vist perdre una cartera sencera a professionals amb molts anys d’experiència perquè no han sabut gestionar el risc adequadament.
Una vegada acabem el curs, estarem preparats per invertir els nostres diners amb èxit?
Si l’èxit és entendre bé el que estas fent quan inverteixes, llavors sí. Si et refereixes a obtenir rendibilitats, qui et digui que te les assegura, ja et puc afirmar que t’està enganyant. Intentem ensenyar a tenir el control de la situació, a saber quin màxim podem perdre i acotar al màxim les possibles pèrdues.
Per últim Xevi, quins negocis et portes entre mans i on et podem trobar?
Ara mateix a la meva empresa portem una cartera de clients important i tenim diferents productes propis on es pot invertir. També oferim formació, cursos i tallers. A part, també treballo a Mas Vinyoles Venture Factory, on estem creant una empresa que serà una fàbrica de nous projectes empresarials en sectors punters i de valor afegit en els camps Clean Tech i Smart Tech. Em podeu trobar a Sant Pere de Torelló, al Mas Vinyoles Hub.