Entrevista a Jordi Cabanas, fotògraf professional i professor de cursos de fotografia a Vic

Si t’interessa la fotografia, no et pots perdre aquesta entrevista. Descobriràs nous trucs i consells de la mà del fotògraf professional Jordi Cabanas. Amb ell, pots fer cursos de fotografia, nivell inicial, avançat, photoshop… a Vic

curs fotografia vic

Jordi, ens podries explicar quin tipus de cursos fotogràfics ofereixes?

Al meu estudi ofereixo tot tipus de cursos i per tots els nivells:

  • curs d’iniciació a la fotografia, on comencem de zero
  • curs de perfeccionament, pels que ja dominen una mica més el tema
  • cursos monogràfics de Retrat
  • cursos de Flash d’estudi
  • cursos de blanc i negre…
  • fins a arribar als cursos d’edició fotogràfica amb programes com Lightroom i Photoshop.

Els cursos que esmentes van destinats a tothom? O necessites tenir un «ull» fotogràfic?

No, no. Van destinats a tothom. De fet és una pregunta que em fan sovint, i jo sempre contesto el mateix: Hi ha gent que neix amb aquest «ull fotogràfic», i això és una sort, però els que no hem tingut aquesta sort en podem aprendre. Tot es pot aprendre!

Per començar a dominar la meva càmera, amb tants botons i tantes opcions, quant temps creus que es necessita? Amb un curs de nivell bàsic és suficient per començar a ser un artista?

Amb els cursos d’iniciació a la fotografia que imparteixo al meu estudi de Vic, de 8 classes teòriques i dues sortides pràctiques, surts sabent utilitzar perfectament tots aquests «botons» així com tots els programes, sobretot els semiautomàtics i per descomptat el manual, que és el que et permet tenir un domini total i absolut de la càmera. Però sobretot els alumnes del curs de fotografia inicial aprenen conceptes bàsics en fotografia com són la Profunditat de Camp, el moviment, el domini de l’ISO, l’exposició, la interpretació la llum… I, contestant la teva segona pregunta, amb aquestes bases de fotografia un pot començar el seu camí per arribar a ser un artista, tot i que aquest camí és llarg, però apassionant!

Sabem que la fotografia es compon d’un apartat tècnic com pot ser mesurar la llum, l’exposició, conèixer la càmera, etc., i l’altre més artístic que ens permet captar moments, sensacions, emocions, etc. Com ens podem preparar per captar dos àmbits tan diferents?

Mira, precisament per això faig dos cursos separats. Iniciació i perfeccionament. I estic molt content perquè la majoria d’alumnes que fan el d’Iniciació fan també el de perfeccionament. En el curs d’iniciació a la fotografia aprenem les bases tècniques: domini de la càmera, conèixer el Diafragma, l’Obturador, aprendre a mesurar la llum, el Balanç de Blancs, l’Histograma….

En el curs de perfeccionament, ens introduïm en el món de la Composició, els trucs, les diferents tècniques i materials…

Jo sempre els dic als meus alumnes que el curs d’iniciació és on aprenen a conduir i al curs de perfeccionament aprenem a gaudir de la conducció. És com l’anunci aquell de «te gusta conducir?». Al principi, quan anem a fer una foto, estem més pendents de mirar la càmera i la seva configuració que no pas d’allò que volem fotografiar. Al segon nivell ja passem a mirar el què tenim davant, a analitzar-ho, gaudir-ho i fotografiar-ho!

Ens pots explicar algun truc ràpid i pràctic, que tots puguem aplicar en les nostres fotos, i millorar-les?

Un consell que sempre dono quan faig cursos: Aprèn a veure allò que fotografies com ho veu la càmera, no com ho veus tu, que és força diferent. I sobretot: aprèn a «veure» el comportament de la llum. La Llum és l’element més important en una fotografia!! Aprofiteu les bones hores de llum, quasi sempre les primeres i les últimes del dia i sobretot sortiu a fer fotos quan fa mal temps. És, us ho asseguro, el dia que fareu millors fotos!!

És possible dedicar-se avui en dia a la fotografia com a professió?

Cada cop és més difícil. Cada vegada hi ha més gent que té una càmera i es dedica a fer fotos, primer com a hobby i després com una espècie d’ingrés extra, a cap preu, o que es conformen simplement amb què els signin la foto amb el seu nom. Contra això no es pot competir! Els fotògrafs professionals, per tirar endavant, hem d’oferir un plus d’especialització, serietat, sobretot qualitat i professionalitat. No hi ha d’altra. Però és cert que cada cop costa més i cada cop has de treballar més per menys…

 

curs fotografia vic

Per ser un bon fotògraf, cal fer un curs per aprendre a retocar fotos com per exemple el Photoshop, o és possible fer bones fotos sense retocar res?

Les bones fotos es fan a l’hora de disparar. Si tu fas una foto que és un bunyol, quan la passis pel Photoshop el màxim que tindràs serà un bunyol pintat i maquillat… però seguirà essent un bunyol! Això no impedeix que una bona foto, ben editada amb algun d’aquests programes, pot millorar substancialment. Però insisteixo, la foto ha de ser bona!!!

Quin consell li donaries a algú que es vol dedicar professionalment a la fotografia?

Primer de tot, que es formi. Després que hi dediqui moltes estones, que faci milers de fotografies, que practiqui en tots els àmbits: paisatge, retrat, esports, fauna… Però sobretot, sobretot, que ho visqui amb passió, que tingui la capacitat d’emocionar-se davant un paisatge, una persona, una planta, un animal… només així aconseguirà transmetre aquesta emoció a l’espectador.

Els últims anys els mòbils han agafat molt terreny. S’ha vist perjudicat el món de la fotografia, o encara queden romàntics amb càmeres reflex?

Sortosament pels que fem cursos de fotografia encara queda molta gent amb càmeres reflex, semi reflex, compactes, micro quatre terços… de fet cada cop hi ha més gent i cada cop amb més ganes d’aprendre’n! Tot i que la majoria de fotos es fan amb mòbils, la gent també té clar que, almenys de moment, si vols fer bones fotos amb el mòbil, no en tens prou, necessites una càmera!!

Quina és la millor fotografia que has fet mai? I per què ho és?

La millor fotografia que he fet mai espero que encara no l’hagi fet!! I treballo per aconseguir fer-la algun dia. De les moltes que de moment sí que he fet em quedo amb un reportatge fotogràfic que vaig fer per un llibre d’ADFO (Associació de disminuïts físics d’Osona), titulat «històries in-dependents», escrit pel periodista i amic Joan Serra, on relatàvem el dia a dia de 10 persones amb diferents graus de discapacitat física de la comarca d’Osona. Una experiència fotogràfica i emocional brutal!

Sabem que fa poc vàreu fer una sortida fotogràfica al Marroc. En què consisteixen aquestes sortides?

Des del meu estudi ja fa temps que organitzo sortides fotogràfiques de Cap de Setmana o viatges fotogràfics com aquests que esmentes del Marroc, o caps de setmana al Cap de Creus o al Delta de l’Ebre. Són sortides i viatges enfocats totalment a la fotografia. I això és el que els fa diferents. Una cosa és anar de vacances i aprofitar per tirar fotos, i una altra cosa totalment diferent és anar a fer aquests tipus de sortides on tot el dia està encarat a la fotografia. Vull dir que aquí anem a fer les sortides i postes de sol, fem fotografia nocturna, si ens hem d’estar dues hores en un lloc esperant una llum especial, ens hi estem… Per exemple, a Marrakesh, ens passem tres hores a la terrassa del cafè de França fotografiant com es va ponent el Sol darrere la Plaça Jama-al-fna i com es van obrint els llums de les parades de menjar, els focs que fan pujar el fum, el so de les mesquites… És una experiència inoblidable, no només fotogràficament. És una experiència emocional!!! I, és clar, el resultat són unes fotos que emocionen… i la gent, evidentment, n’aprèn molt, perquè jo els hi vaig aclarint els dubtes tècnics que puguin tenir en el moment de fer la foto, els explico tècniques fotogràfiques, o com utilitzar certs filtres…

 

curs fotografia vic

 

curs fotografia vic

Vols afegir alguna altra cosa, Jordi?

Si em deixes, m’agradaria acabar agraint molt, molt i molt a tots els alumnes que han passat pel meu estudi a fer algun dels molts cursos que ja portem realitzats i sobretot un agraïment especial a tots aquells que m’acompanyen quasi des del primer dia, als molts alumnes que han fet tots els cursos un rere l’altre, que han vingut a totes les sortides i viatges, tallers… De veritat que veure que la gent repeteix i segueix venint m’omple d’un d’orgull i satisfacció i em fa emocionar. Moltes, moltíssimes gràcies!!!

curs fotografia vic

Vols rebre informació referent als cursos de fotografia d’en Jordi Cabanas? Omple el següent formulari.

Error: Formulario de contacto no encontrado.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *