XEVI PONS PARTICIPA AL DAKAR 2016!
Xevi Pons, corredor de cotxes manlleuenc, ha participat aquest any per primera vegada en un dels raids més famosos a nivell mundial, el Ral·li Dakar.
Xevi va començar a córrer amb cotxes de manera professional l’any 2003, però des del 1993 ja el podíem trobar sobre de la moto. La seva afició ja li venia des de casa, i de participar de ben jove com a assistent a les carreres de motor que tenien lloc a la comarca d’Osona.
Valora de manera molt positiva la seva participació al Dakar. Tot i destacar algunes incidències que el van fer allunyar-se de les primeres posicions, l’experiència adquirida en aquest Dakar l’ajudarà en futures edicions. “Haver corregut i acabat el raid, m’ha donat experiència i molts aprenentatges”.
Li fem algunes preguntes en relació al món del motor, i en especial sobre la seva experiència al Dakar.
Què prefereixes, cotxe o moto?
Córrer amb moto m’agrada molt i encara ho practico. M’és impossible triar. M’agradaria poder continuar practicant-ho tot. Les dues vessants m’encanten.
Quin va ser el teu primer cotxe de competició?
Un Mitsubishi Evo 5. Encara tinc dos Mitsubishis que faig servir en el meu circuit.
Quina diferència hi ha entre un raid i un ral·li?
Un raid és una cursa de resistència, els competidors travessen terrenys molt durs i variats; es creuen dunes, fang, herba, pedres… Un raid és camp a través mentre que un ral·li transcorre en carreteres o camins assenyalats. Per entendre’ns, un raid és com una marató de resistència i un ral·li una cursa de 100m.
Quina va ser la teva preparació prèvia al Dakar?
Fer molta cardio. Tirades llargues amb bicicleta de 80 o 100 km cada dia, i molta musculació. La preparació psicològica també és molt important. Els psicòlegs esportius et donen consells de concentració, però aquest cop no ho vaig considerar necessari, després de l’experiència acumulada amb els anys de competició.
Quin és el dia a dia d’un Dakar?
Et lleves a les 7 del matí, esmorzes molt bé ja que no menjaràs res durant tot el dia. A les 8 comença l’etapa, que pot ser de 250 km la més curta i d’uns 600 km la més llarga. Sobre les 6 de la tarda arribes a assistència, si l’etapa ha anat bé, i després toca reparar. Els mecànics amb el cotxe, i jo amb el fisio. Menges una mica i a descansar i recuperar-se per a l’endemà.
PUJA AL COTXE AMB XEVI PONS!
Actualment Xevi, a part de preparar-se pel pròxim campionat del ral·li d’Espanya, també fa cursos de conducció de cotxes de competició a conductors amateurs. El visiten gent tant a nivell nacional com internacional, i els ofereix assessorament, ajut en la posada a punt del cotxe i com millorar en velocitat. També viatja sovint per prepara aspectes tècnics del cotxe de raids, com per exemple suspensions, velocitat, pes i frenada, entre d’altres.
També ofereix altres formacions, com cursos de conducció segura. Un hi pot anar amb el seu propi cotxe i aprendre com actuar davant les adversitats de la carretera.
I pels amants del motor, també poden fer un curs de co-pilotatge amb ell. Són serveis que es poden contractar tant a nivell personal com per empreses i grups.
ELS CONSELLS D’EN XEVI!
Quins habilitats ha de tenir un bon conductor?
Principalment els reflexes, saber com reaccionaràs en el moment que et marxi el cotxe. Normalment això no ens passa quan conduïm., i quan ens passa, no sabem com actuar.
Dóna un consell a les persones que conduïm.
Continuar-se formant. Quan et treus el carnet de conduir no t’ensenyen coses que haurien de ser bàsiques i obligades, com treballar els reflexes quan ens passa algun imprevist amb el cotxe.
Contacta amb Xevi Pons a través del seu facebook https://www.facebook.com/XEVI-PONS-Official-page-368659926977/