Sembla que estrenem equipament. Què és el Lab. Espai de Coworking Manlleu?
Efectivament, es pot dir que estem estrenant equipament. El Lab. pot ser allò que vulguem que sigui. És a dir, neix després d’un procés de coconstrucció entre Ajuntament i persones interessades en habilitar un laboratori d’idees que esdevingui el paraigües d’un espai de treball compartit entre projectes d’emprenedoria i empreses consolidades.
Un equipament, doncs, pensat per i per a empreses i projectes d’emprenedoria, no?
Sí. Inicialment, l’equipament presenta tres usos diferents però complementaris. En primer lloc acull un espai de treball compartit, un coworking tant fix com ocasional, per a empreses i persones emprenedores. En segon lloc l’OPE hi tindrà un punt d’atenció d’emprenedoria i d’empresa amb l’objectiu de prestar serveis i de facilitar i connectar les persones usuàries dels espais. I en tercer lloc pretén ser un equipament públic que faciliti la creació de xarxa entre els projectes empresarials i d’emprenedoria residents i la resta d’empreses de Manlleu i territori.
I sintetitzant en tres o quatre conceptes, què destacaries de l’equipament?
Creació de sinèrgies empresarials
Accés 24h/dia i 7 dies/setmana
Fibra òptica
Punt d’informació i assessorament d’emprenedoria i empresa
Quina cabuda hi té la formació al LAB?
L’equipament té previstos tant espai per a reunions com un espai polivalent susceptibles de ser utilitzats no només per les persones residents sinó també per aquelles empreses exteriors que en vulguin fer ús. Per tant, es podran utilitzar també per jornades i/o cursos de formació de l’àmbit empresarial.
Els serveis d’ocupació i formació han estat sempre uns dels elements característics més reconeguts de l’OPE. Què s’està fent actualment en aquest sentit?
Es desenvolupen projectes per a col·lectius diversos per donar cobertura a les diferents necessitats i perfils socials de la ciutat i territori. Aquest any passat s’han atès més de 2.000 persones, que han participat en accions de grup i individuals, d’orientació i assessorament per a la recerca de feina, i s’han derivat a ofertes laborals a alguna de les 384 empreses registrades amb les quals treballa.
El suport que s’ofereix a les empreses és des de definició de llocs de treball, seguiment d’accions, gestió d’ofertes, suport en la tramitació d’ajuts i subvencions, entre d’altres. I per aconseguir satisfer les necessitats de les empreses i capacitar als treballadors, tant mitjançat el reciclatge com formant en noves ocupacions, tenim una àmplia oferta formativa, que any rere any anem adequant al mercat de treball.
I concretament, quins són aquests cursos?
Durant els últims anys s’ha ofert formació ocupacional, pensada per a aquelles persones que volen adquirir els coneixements necessaris per desenvolupar una nova feina, de l’àmbit administratiu, del comerç i la logística. Però amb la tasca de treball conjunt amb el teixit empresarial del territori va detectar-se, també, la creixent necessitat de persones formades i amb titulació per treballar al sector sociosanitari. En aquest sentit, enguany s’ha apostat per aquesta formació.
Parles de l’àmbit sociosanitari. Ens pots fer cinc cèntims en relació a què consisteix aquesta formació?
Actualment, hi ha dos cursos en marxa de mig any de durada, on es pot obtenir el certificat de professionalitat d’atenció sociosanitària a persones en institucions o bé en domicilis. Els cursos es fan a l’Institut Antoni Pous que té també un Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a la Dependència i per tant és especialista oferint aquesta formació. Així des de l’OPE s’ha creat també recentment el Centre de Formació Integral, que té com a objectiu ser l’estructura operativa que aglutinarà la formació del municipi i que té les aules a l’Institut.
I què aporta de nou aquest Centre de Formació Integral que has esmentat?
Els objectius del centre són oferir aquesta formació que comentàvem però és cert que va més enllà. També es vol potenciar la formació dual, promoure l’acreditació de competències, així com el reciclatge de treballadors i facilitar la transició escola-treball. Per dur-ho a terme participen del Centre, el SOC, l’Institut, el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital Sant Jaume.
Comentes que també oferiu formació per a treballadors/es?
Apostem també per el reciclatge de les persones que es troben en actiu, enguany les persones interessades poden formar-se en gestió empresarial, posicionament web, anglès i comunicació, entre d’altres. Aquest cursos són de curta durada i per a grups reduïts per afavorir l’aprenentatge a mida.
Ens acomiadem de l’Eudald deixant-lo a les portes del Lab. Espai de Coworking. I ho fem havent conegut les potencialitats d’aquest nou equipament públic i havent corroborat, també, que l’OPE de Manlleu segueix apostant per la formació com a eix de desenvolupament local al territori.