Hola Maria. La gimnàstica és un món desconegut per a molts de nosaltres, ens podries explicar en què consisteix la gimnàstica i quines modalitats hi ha?
A Catalunya en trobem de moltes modalitats: gimnàstica rítmica, aeròbica, acrobàtica, estètica, la gimnàstica artística femenina i masculina…
Al Club Gimnàstic Vic practiquem la gimnàstica artística, tant femenina com masculina. És una disciplina esportiva olímpica que consisteix en l’execució exacta i harmònica d’una sèrie de moviments. Per practicar-la, cal disciplina, responsabilitat, respecte als companys, col•laboració i cooperació. Sense oblidar la part lúdica de l’esport!
Quin és l’aparell que acostuma a agradar més als alumnes del Club?
Normalment és el terra. És molt atractiu l’aprenentatge d’elements acrobàtics. I l’evolució és una mica més ràpida d’apreciar que a la resta d’aparells. L’altre aparell estrella és el llit elàstic que tenim sort de disposar al gimnàs del Pavelló de l’Ausoneta de Vic. És un aparell que ajuda a l’aprenentatge tècnic de molts dels elements de la gimnàstica artística, al mateix temps, és molt lúdic i agrada moltíssim a tots els gimnastes.
Parlant de gimnàstica, a molts de nosaltres ens ve el record de quan feien gimnàstica a l’escola.. Quina diferència hi ha amb les classes que tu dirigeixes?
Al Club Gimnàstic Vic seguim una filosofia on l’objectiu principal és arribar a tothom. Adaptem l’estil a cada grup i a cada moment o activitat. La gimnàstica artística al nostre club pot ser per a totes les edats i per a tots els interessos. Sigui en l’àmbit competitiu o no.La metodologia i l’estil d’ensenyament per tant, s’adapta a cada objectiu i grup, és molt important per tal que ningú s’ho passi malament. El curs de gimnàstica artística a Vic volem que només sumi a la vida dels i les nostres gimnastes.
Quin estat físic has de tenir per practicar gimnàstica artística?
Al club és benvingut qualsevol tipus d’estat físic. Vetllem perquè adquireixin un estat físic i uns hàbits saludables. La gimnàstica artística segur que aportarà una millora en la salut física i també mental. És cert però, que en l’àmbit competitiu, o en categories d’alt nivell un estat físic excel•lent ajudarà a la millora del rendiment i evitar lesions.
Ens podries explicar com és una classe de gimnàstica al vostre club?
Una sessió d’entrenament sempre s’inicia amb un escalfament general, per exemple corrent per activar el cos, exercicis de mobilitat articular general i específica, etc. I seguim amb la preparació física segons el nivell dels gimnastes: una part principal de treball d’aparells i una tornada a la calma amb flexibilitat dinàmica, estàtica i estiraments.
Quina edat té l’alumne més gran?
En té 56 i és un orgull per nosaltres tenir un grup de veterans al club. Les sessions s’enfoquen principalment a exercicis de preparació física, i en formen part tant gimnastes com persones que no ho havien fet mai. El que més els motiva és posar-se en forma i aprendre alguns elements acrobàtics. Al club tenim gimnastes que fa més de 28 anys que venen.
Hem vist que teniu classes de Babygim per a infants de P3 a P5. És bo fer esport des de tan petits?
Sí, a partir de 3 anys ja tenim nens i nenes al Club. En aquesta etapa de desenvolupament de l’infant la psicomotricitat esdevé molt important. Dins aquest grup de Babygim es realitza un curs de psicomotricitat enfocat a la gimnàstica artística, però on l’objectiu principal és ajudar al desenvolupament global de l’infant. La gimnàstica els ajuda a desenvolupar el seu equilibri i el sentit del ritme, generar confiança en si mateixos, fomentar la concentració, treballar en equip, i molts altres beneficis.
És perillós practicar gimnàstica artística?
No, no és perillós. Però s’ha de vigilar. Com a qualsevol esport hi ha lesions. Les més freqüents solen ser a parts articulars com turmells, genolls i colzes. Per tal d’evitar-les, l’entrenador/a ha de vetllar per una pràctica saludable de l’esport, així com ensenyar hàbits saludables.
Organitzeu competicions des del club de gimnàstica? Són competicions molt professionals o també per passar-ho bé?
Sí, n’hem organitzat vàries. Fa uns quants anys vam organitzar els 4 Motors d’Europa. Últimament, alguna fase de la Copa Catalana de Gimnàstica i l’any passat vàrem organitzar la final de la «Liga Ibèrica». Avui en dia hi ha competicions de tota mena, per tots els nivells i edats, d’equips o individuals, tant oficials com no oficials.
Et pots guanyar la vida com a gimnasta professional?
Sincerament aquest tema el desconec, però diria que a l’Estat Espanyol és molt, molt difícil. A diferència d’altres països com a EUA, on els gimnastes d’elit poden viure de la seva gran afició.
Creus que és una bona activitat per treure estrès?
Tot i que solem treballar amb edats molt joves on l’estrès és relatiu, es podria dir que sí que ajuda a treure estrès. Es tracta d’una activitat esportiva corporal general, on es desenvolupen diverses qualitats físiques. En aquest sentit, ens ajuda tant en l’àmbit psicològic, ja que ens concentrem en altres aspectes relacionats amb l’esport, i en l’àmbit fisiològic, ja que alliberem endorfines que es tradueixen en una major sensació de benestar.
Què li diries a un nen o una nena que es vol apuntar a gimnàstica artística?
Que és una molt bona decisió. Que ha triat un dels esports més complets que hi ha, i un bon pont cap als altres esports. Segur que la gimnàstica l’ajudarà en molts aspectes de la vida i li aportarà molt valors imprescindibles pel dia de demà. També li diria que és l’esport més bonic de tots! Que la gimnàstica té una màgia que l’acompanyarà sempre més. Jo tinc 31 anys i en porto 28 dintre d’aquest món. Aquesta màgia em va atrapar i s’ha convertit amb la meva vida i no ho canviaria per res.