Hola Josep, ens ha cridat molt l’atenció els cursos de ràdio que feu. Com va sorgir la idea?
La idea no és innovadora. Des de fa temps hi ha centres on es fa formació audiovisual i específicament de ràdio. El que és nou, en el nostre cas, és que sigui la primera vegada, que nosaltres sapiguem, que la formació es fa en una emissora mateix, compartint espais, equipaments i atmosfera amb la gent de redacció, emissió, etc. I també la dispersió geogràfica. Fins ara la gent que es volia formar específicament en radiofonia havia d’anar a Barcelona i ara ho podrà fer a Vic o en altres llocs on hi hagi una emissora d’Ona Digital.
Canvia molt la manera de fer ràdio analògica i on-line?
Evoluciona. Internet va suposar un canvi en les nostres vides i les xarxes han acabat d’arrodonir aquest canvi. El nivell de penetració social fa inimaginables a hores d’ara com funcionàvem fa pocs anys. La ràdio en particular, i els mitjans en general, no en són aliens. Ens hem d’adaptar a la situació, i si pot ser, treure’n partit. La gent no escolta la ràdio de la mateixa manera. Ni a la mateixa hora. Ni amb els mateixos aparells. Ni vol ja els mateixos continguts. I nosaltres ens hem d’ajustar a la seva demanda.
Quins rols fan possible dissenyar i emetre un programa?
Hi ha diverses tasques, però avui en dia es tendeix a que un sol professional assumeixi cada vegada més tasques. Hi ha redactors amb perfils diferents en funció del tipus d’aportació que fan: corresponsals, col·laboradors territorials, temàtics, etc. Són els qui donen forma als continguts. Els productors, encarregats de procurar aquests continguts; i els locutors, que hi posen la veu. Els tècnics de so fan que el so arribi de forma adequada a l’oient. I ara també hi ha la figura del community manager, que fa arribar els continguts emesos a través de les xarxes.
Quins aspectes es treballen en els cursos de ràdio?
El Curs d’Introducció que començarà a l’abril veurem una mica tot. Cadascuna d’aquestes funcions que et deia. A partir de setembre s’afegirà un curs de segon nivell amb tallers formatius específics.
Has de tenir algun do o coneixement previ per poder fer aquests cursos?
No. No calen coneixements previs. Has de tenir voluntat d’aprenentatge i curiositat pel món de la ràdio. Si a més tens vocació, fa l’aprenentatge més fàcil. A més, calen coneixements complementaris i pràctica. I és el que mirem d’oferir amb aquesta formació.
Els cursos que feu són oberts a totes les edats?
Hi ha una edat mínima (16 anys) però per cohesió del grup, no perquè l’edat sigui condició per fer ràdio. Estem fent comunicació i comunicar-nos ho fem tothom. Tinguem l’edat que tinguem. De fet, aquest estiu farem un curs intensiu amb nens, i el curs vinent començarem un programa formatiu amb escoles.
Què fa que una veu sigui més atractiva que una altra? La podem entrenar?
La veu és una condició innata però sí que hi ha tècniques de foniatria, de dicció, de lectura o d’interpretació que es poden adquirir i que poden ajudar a millorar professionalment. De fet, la ràdio ens ajuda també a nivell personal. Ens ajuda a millorar la dicció i perdre la por a expressar-nos.
I si ens volem dedicar a la ràdio, trobarem feina?
Sí, és clar. La radiodifusió i els mitjans de comunicació en general no són aliens a la problemàtica laboral que patim. Però estem en una era en què la comunicació és fonamental. La ràdio és l’eina de comunicació auditiva bàsica i per tant fer ràdio sempre serà necessari. Per altra banda, Catalunya és un lloc tradicional de ràdio. Pocs pobles d’aquest país no disposen d’una emissora local, cosa que no passa exactament amb premsa o TV, i això dóna més possibilitats.
Creus que gràcies a les noves tecnologies és possible crear la teva pròpia ràdio des de casa?
Doncs sí. És el gran avantatge de la ràdio on-line. Hi ha molts països, començant per USA, on la ràdio de proximitat és tan pròxima que molts tenen la seva pròpia. Una mica és el que ha passat darrerament amb la imatge amb els youtubers.
Quin material féu servir als cursos?
El mateix que fem servir a l’emissora. Els alumnes fan servir el mateix software de redacció, edició i emissió que utilitzem nosaltres. Disposem d’un locutori habilitat expressament per a la formació i equipat amb tot el que es disposa en un estudi radiofònic. Per tant, els alumnes aprenen fent servir les mateixes eines que fan servir els treballadors de l’emissora. Tot és molt pràctic.
Què hem de saber per apuntar-nos al curs?
Obrim les inscripcions a partir del dia 12 de febrer. El curs s’inicia el 3 d’abril i s’acaba el 19 de juny. Els alumnes gaudiran d’un curs de 30 hores, repartides en 20 sessions d’1 hora i mitja. Un cop acabat el curs, els alumnes podran tenir el seu propi programa.
Quin consell li donaries a algú que vol començar a fer ràdio?
Que ho faci. Que s’acosti a qualsevol emissora que tingui a prop i que expressi la seva voluntat. I que es formi, clar. Si pot ser fent els nostres cursos, millor que millor!