SOBIRANIA ALIMENTÀRIA A L’INSTITUT DE VIC

En Gustavo Duch explica als alumnes de l’Institut de Vic la importància de la Sobirania Alimentària tot fent unes dinàmiques que ha fet reflexionar als alumnes sobre el model alimentari actual.

Xerrada sobre la sobirania alimentària a l’Institut de Vic

 

Mai t’has preguntat com i en quines condicions s’ha elaborat el menjar que consumim, d’on prové i perquè en paguem un determinat preu i no un altre? Si és així, t’hem de dir que aquestes qüestions són l’essència de la sobirania alimentària.

I, què és la sobirania alimentària?
La seva definició formal va ser creada per La Via Campesina, la qual ens diu que:

«És el dret de cada nació a mantenir i desenvolupar els seus aliments, tenint en compte la seva diversitat cultural i productiva».

 

Dit d’una altra manera, sobirania alimentària significa que cada país té la llibertat de determinar què s’hi menja, que un pagès pot decidir lliurement què conrea en les seves terres i que el consumidor té dret a disposar de tota la informació dels productes que té al seu abast per consumir.

Això és el que Gustavo Duch, llicenciat en veterinària, fundador de l’associació Veterinaris sense fronteres i actual director de la revista “Sobirania Alimentària”, va transmetre als alumnes de l’Institut de Vic en una de les seves xerrades dirigides a joves. Els alumnes d’aquest institut van poder participar en unes dinàmiques per tal de reflexionar sobre el model alimentari actual.

Duch afirma que “l’arma política més potent que tenim és la forquilla”.

 

A través de les seves reflexions i anàlisi de l’origen de les matèries primeres dels aliments que consumim, ens fa prendre consciència de la importància de moure’ns cap a un consum seguint la sobirania alimentària.
Ens fa coneixedors a la vegada de la persistència del sistema colonial en la indústria alimentària, en el qual es desproveeix el poble dels seus propis cultius en benefici de grans corporacions.

A més a més, en la xerrada també hi va participar la professora Sònia Resina del CFGM de Producció Agropecuària de l’Institut Giola de Llinars del Vallès.
Ella va remarcar als alumnes la importància de treballar i educar sota la mirada de la sobirania alimentària en la formació professional que inclouen cicles formatius de la família d’indústries alimentàries.

Les dinàmiques, que van tenir lloc al mateix institut de Vic el desembre de 2018, van acabar finalment amb un torn obert de paraules on els alumnes van poder aportar les seves reflexions, destacant la seva visió de necessitat de canvi en el sistema agroalimentari vigent.

Si esàs interessat en en cursar un cicle formatiu de la família d’industries alimentàries o de qualsevol altre temàtica, no dubtis en demanar informació a l’Institu de Vic,  el centre on posem a la teva disposició un ampli ventall de Cicles Formatius amb gran sortida laboral.

Contacata’ns:

Avinguda Sant Bernat Calbó, 8 
08500 Vic (Barcelona)

Tel. 938 891 878609 838 644

Email: insvic@xtec.cat

Pàgina web: www.ivic.cat

 

Institut de Vic

 

Institut de Vic

 

Institut de Vic

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *