Coneix de primera mà el CFGM d’Instal•lacions elèctriques i automàtiques a La Salle

Eloi Rodríguez Arumí, estudiant de 1r del Cicle Formatiu d’Equips i Instal•lacions Electrotècniques, ens explica la seva experiència com a alumne a La Salle Manlleu.

la salle manlleu

Què et va incentivar a fer el Cicle Formatiu d’instal·lacions elèctriques i automàtiques?

 

En principi venia a fer el cicle d’informàtica, però, al veure les altres ofertes de cicles (mecanització i electricitat), em vaig acabar decantant per aquest últim perquè em va cridar més l’atenció. I la veritat es que m’agrada, es un cicle força pràctic

Tenies clar des del principi que volies fer aquest Cicle?

No, com he comentat anteriorment, tenia la intenció de fer el de informàtica. De fet, també m’havia cridat l’atenció fer un cicle d’hostaleria. Fins i tot, vaig anar a treure el cap a la jornada de portes obertes, però al final em vaig decantar pel d’electricitat. Quan esta a 4 d’ESO es difícil saber que vols estudiar, per això penso que es molt important tenir una bona orientació i coneixia totes les possibilitats d’estudis que pots tenir. També val la pena visitar el centre i veure el que es alumnes fan a les aules.

Quins estudis vas fer prèviament?

Prèviament vaig estudiar ESO.

El Cicle Formatiu és tal com t’esperaves?

Sí, més o menys. En la majoria dels mòduls hi ha la part de teoria i la part pràctica, tot i que a primer curs també hi ha els mòduls comuns, com poden ser Anglès, Formació i orientació laboral i Empresa i iniciativa emprenedora. Però sí, és un cicle molt pràctic.

M’agrada molt la part dels taller, on fen instal·lacions elèctriques.

Ens podries dir quines són les assignatures que trobes més interessants?

Bàsicament instal·lacions fotovoltaiques, electrotècnia i automatismes industrials. Són les que  m’agraden més i les que t’orienten més al que et trobaràs a la vida laboral o a la indústria.

Quins són els programes o eines imprescindibles que s’han de dominar en l’àmbit de l’electricitat?

Pel que fa a la feina d’electricista podem dir que el tester és una de les eines més importants, juntament amb els tornavisos i les eines de tall. Però també són importants els programes de CAD elèctric per a poder realitzar i interpretar esquemes elèctrics.

 

De quants mesos consten les pràctiques a empresa? A quina empresa t’agradaria fer-les?

Les pràctiques tenen una durada de 317 hores. Això vol dir que si fas 4 hores diàries, les tens enllestides al cap d’uns 4 mesos. M’agradaria fer-les en una empresa que es diu Instal·lad, a Sant Julià. És una empresa que es dedica a fer instal·lacions industrials i també domèstiques. Tot i que l’escola ens ofereix diverses opcions d’empreses per fer pràctiques.

Estudia el CFGS d’Equips i Instal·lacions Electrotècniques a La Salle aquí.

T’agradaria fer un any d’Erasmus a un altre país? A quin?

Sí, m’encantaria. De fet, fa uns mesos van venir a l’escola uns holandesos d’un consorci de formació professional d’Eindhoven que entrevistaven alumnes en anglès i els hi demanaven per què havien  triat la Formació Professional, per què no havien triat els estudis de Batxillerat, què els agradaria acabar fent, si grau superior i després universitat, si grau superior i després anar a treballar o si grau mitjà i després directes al món laboral. L’objectiu era conèixer les opinions dels alumnes i incentivar-los a fer un Erasmus a Holanda.

M’agradaria anar a algun país com ara Alemanya, Holanda, Noruega o Finlàndia, ja que són països amb una indústria capdavantera.

 

Et veus treballant en el camp de l’electricitat en uns anys?

Sí, mentre segueixo estudiant, ja que el meu objectiu és anar escalant posicions a poc a poc, fins a arribar a la universitat i treure’m una enginyeria. Crec que són importants els coneixements tècnics i els teòrics. Per això crec que és molt important primer adquirir els coneixements que ha de tenir un bon tècnic i posteriorment estudiar una enginyeria relacionada amb això.

Penses que hi ha prou sortides laborals pels estudis que has fet?

Jo crec que sí. Els coneixements que estic adquirint són suficients per anar a una empresa i fer de tècnic amb garanties i crec que ara mateix de feina n’hi ha, i força.

Tens amics que ja han començat a treballar després de fer el cicle formatiu d’instal·lacions elèctriques i automàtiques?

No en tinc cap que reuneixi aquest perfil (hehehe…). El que sí puc dir és que el meu pare, al seu moment, va estudiar formació professional, és tècnic, i no ha parat de treballar en cap moment.

Si que tinc companys a l’escola, que estan a segon o fem Mecatrónica i ja estan treballant.

L’horari que faig a l’escola de tarda em permet poder esta al mati en una empresa i per la tarda estudiar.

 

Penses que els Cicles Formatius de Grau Mitjà són un bon pas previ abans de fer un Cicle de Grau Superior?

Sí, completament, ja que reps coneixement teòrics bàsics que després tindran continuïtat en el grau superior.

 

Tens pensat fer un Cicle Formatiu de Grau superior? Quin?

Sí, Mecatrònica industrial, que també el fan aquí a La Salle Manlleu. El tipus de tecnologia que s’estudia i s’utilitza em crida molt l’atenció. Tot plegat està relacionat amb la indústria 4.0 que d’aquí poc esclatarà i ho revolucionarà tot.

 

Estudia el CFGS d’Equips i Instal·lacions Electrotècniques a La Salle aquí.

Penses que és important seguir formant-se un cop acabes els estudis? Per què?

Sí, totalment, ja que el que treballa en el sector tecnològic està obligat a estar al dia de les novetats. I com que en aquest àmbit tot evoluciona exponencialment podem dir que estàs obligat a posar-te al dia i, per tant, a seguir estudiant.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *