Classes d’escacs al Club d’Escacs de Manlleu, i fes anar la ment!

Aquest mes entrevistem Roger Saborit, president del Club Escacs Manlleu. En Roger és un jugador d’escacs que ha viatjat pel món i posat a provar les millors ments dels escacs. Actualment, el club que presideix està formada per uns 30 de socis i 17 jugadors que organitzen vàries activitats com tornejos, simultànies d’escacs i tallers d’iniciació als escacs adreçats a totes les edats.

escacs manlleu

Hola Roger. Ja fa temps que ets aficionat als escacs. Què et va portar a acostar-te a aquest món?

Quan tenia 6 anys vaig descobrir un tauler antic al fons d’un armari a casa els avis. El meu tiet em va ensenyar el moviment de les peces, i des d’aleshores no ho he deixat! A més de ser el president de l’associació, encara jugo i participo en tornejos. Fa 2 anys vaig estar a Rússia jugant contra grans jugadors.

escacs manlleu

Diuen que els escacs ajuden a desenvolupar la ment i treballar la memòria. Què en penses?

Evidentment! Quan una persona juga a escacs, és com portar el cervell al gimnàs. Es potencia la memòria, la ment, la disciplina, la presa de decisions importants, i t’obliga a pensar per solucionar un problema o una posició complicada.

Massa complicat potser pels nens.

Al contrari. És perfectament apte per a totes les edats. Des d’infants a partir de 7 anys, fins a gent ja veterana. S’ha demostrat que els escacs, ajuda prevenir l’alzheimer. La qüestió és tenir el cap ocupat.

Per què creus que tothom hauria de jugar escacs?

Els escacs són com el nostre dia a dia, on tothom intents ser millor que qualsevol altre. Els escacs no són la vida però es poden aplicar a la vida diària de les persones.

Haurien d’entrar els taulers a les escoles, potser com a extraescolars?

Definitivament, sí! Com a extraescolars, o com a assignatura. Crec que hi hauria d’haver uns taulers a totes les escoles i centres d’estudis. A països com Rússia és una assignatura obligada i avaluada a les escoles. Resumint, crec que un dels millors regals que se li pot fer a un nen és ensenyar-li a jugar a escacs!!

 

No és però un esport molt individualista?

 

Es pot veure així, però també és un esport d’equip. Actualment comencen a proliferar molts torneigs per equips de 4 jugadors i més membres. És obvi que com en qualsevol competició tothom vol guanyar, però moltes vegades NO és més intel·ligent qui guanya, sinó qui millor juga.

 

Els escacs creus que són un joc del segle passat, o són vius en ple segle XXI?

 

Més que un joc del segle passat, la meva opinió és que els escacs són història viva de la humanitat. El futur dels escacs està assegurat de per vida, tant entre humans com entre xips de silici. Qualsevol lloc és bo per jugar una partida (sempre i quan hi hagui una mica de silenci). És evident que és un joc minoritari que no mou masses, com el futbol o el basquet, però tampoc és un joc fàcil.

 

Pensant a jugar escacs, em ve al cap la imatge d’un grup de persones en una piscina de Budapest, envoltats de neu i vapor…

Els països nòrdics i de l’est sempre han estat, són i seran un referent dins el món dels escacs, i es pot practicar a tot arreu. Només necessitem un rival, un tauler, i les peces.

 

És un esport on el més important és guanyar?

Possiblement és l’esport mental més dur que existeix. Crec que el més important és jugar tranquil i concentrat per intentar guanyar. I si es perd, saber perquè s’ha perdut.

 

Sou una associació activa i amb joves promeses al planter?

A nivell de jugadors de club, els resultats són bons. Creiem que som un club molt actiu a l’hora de participar en torneigs, ja que almenys un dia per setmana competim en algun lloc o altre de la geografia Catalana.

 

On podem anar a jugar als escacs avui en dia per trobar altres jugadors? I cursos on aprendre’n?

Al Club Escacs Manlleu estem encantats de rebre a tothom a qui li agradin els escacs amb els braços oberts. Podeu venir al local del nostre club i us informarem dels nostres cursos d’escacs a Manlleu. Ens hi trobareu els divendres de 19 a 21 h al Casal Frederica Montseny. D’altra banda, hi ha moltes pàgines web dedicades als escacs. Aprendre bé el joc dels escacs penso que és impossible. Inclús crec que ni el mateix campió del món coneix els escacs en la seva totalitat. S’ha de saber moure les peces, ser bon jugador, dominar el joc i a més ganyar-s’hi la vida. Els escacs poden ser simplement un joc, a nivell mitjà un esport, i a alt nivell es converteixen en un art.

 

La teva sortida preferida, ens la pots dir?

La meva obertura preferida és E4, pel fet que dona pas a unes partides més d’atac.

 

Si vols conèixer el Club d’Escacs de Manlleu, ho pots fer a:

CLUB ESCACS MANLLEU
C/ Enric Delaris, 59
08560 Manlleu
clubmanlleu@gmail.com
@Club Escacs Manlleu
Roger: 652 729 771CLUB ESCACS MANLLEU

 

escacs manlleu

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *