TOT CURSOS i PEYU, l’entrevista del mes de juny

Peyu, el còmic més famós del moment, ens explica quin és el seu curs preferit.
Quin creus que serà?

Aquest mes TOT CURSOS entrevista a Peyu. El còmic més famós del moment, ara a TOT CURSOS responent les preguntes més íntimes i inèdites que només trobaràs a la nostra web TOT CURSOS

peyuQuan vas començar a actuar? Quin va ser el primer escenari que vas trepitjar?

El primer escenari que vaig trepitjar devia ser el garatge de l’escola d’estiu on anava. Vam preparar una obra de teatre i recordo que feia de lladre. Després vaig fer uns quants papers als pastorets i amb grups de teatre amateur a Sant Hipòlit i Manlleu.

Quan et vas començar a guanyar la vida actuant? És difícil sent humorista?

La primera vegada que vam guanyar diners va ser un estiu, quan teníem 16 anys, amb un meu amic vam inventar un espectacle d’humor on només hi havia un vàter a l’escenari. Eren diferents esquetxos que passaven en diferents lavabos de Catalunya. Més endavant vaig fer d’ajudant de direcció a Projecte Llenamú de CorCia Teatre, i vaig col·laborar amb altres espectacles seus. Segurament va ser en el meu pas per aquesta companyia on vaig aprendre més coses.

peyu2Ets tan simpàtic com sembles?

Depenent de les expectatives que tingui la gent sobre la meva simpatia. Segurament sóc més tímid del que puc semblar, això sí.

Quin és el millor Oletú que has filmat?

Potser al que li tenim més afecte és al SOTP d’Espinelves. Era molt gros, pintat a terra. En comptes d’STOP hi posava SOTP. Et fa pensar en com és possible que la persona que va fer allò no s’adonés del desastre abans de marxar cap a casa.

La comarca d’Osona és un bon lloc per treure idees còmiques?

Equivocar-se és humà i transversal, passa a totes les cultures i a tots els llocs del món. No hi ha més nyaps a Osona que a altres llocs.

boigEl món actual, és un bon lloc per riure o per plorar?

Sempre és un bon moment per riure per més dramàtica que sigui la situació. Al món actual hi ha molts motius per riure, no m’agrada la visió aquesta de «tot està fatal». Ni tot està fatal ni tot és perfecte, la meva teoria és que tot tendeix a «normal».

És possible riure’s de tot?

És possible riure’s de tot sempre i quan coneguis l’entorn on exposes el teu gag. Jo sóc un gran amant de l’humor negre i el practico sovint en cercles íntims, on saps que difícilment podràs ferir algú. En públic no és que em posi límits, però sí que m’agrada ser subtil, segurament es pot riure de tot però no de qualsevol manera.

Què has estudiat per arribar a ser un humorista referent a Catalunya? Un artista neix o es fa?

Vaig estudiar Comunicació Audiovisual. Suposo que tot a la vida té un punt d’innat. El més important per dedicar-te a l’humor és saber observar què passa al teu voltant i després manipular-ho a la teva manera perquè la gent ho identifiqui i li faci gràcia. Jo he après més consumint humor que estudiant-lo. De petit vaig veure tota la saga Buenafuente a Tv3 des del Sense Títol fins a Una altra cosa. He escoltat Eugenio, Capri, mirava el Juan Carlos Ortega a Crónicas Marcianas, Plats Bruts… sempre he volgut consumir humor.

Una situació còmica que has viscut?

Recentment em van contractar a un cicle de monòlegs. Quan vaig arribar al teatre vaig reconèixer al programador que m’havia contractat. Un home a qui li vaig llogar un pis fa molts anys i que quan vaig marxar no em va tornar la fiança. Em devia 1600 euros. Suposo que es pensava que no em veuria mai més. Ell mateix no es va adonar que en Peyu era el mateix nano a qui li havia llogat el pis feia anys i em va contractar per fer el meu espectacle. LI vaig recordar qui era, vaig fer el bolo aquella nit i ara m’està tornant el deute. No li va sortir massa bé la jugada. L’arribada al teatre i el mutu reconeixement entre els dos deu ser de les escenes més còmico-tràgiques que he viscut a la vida.
PEYU7Com és treballar amb l’Àngel Llatzer?

Com és treballar amb el director d’aquesta revista? Arribem, ens diem hola, fem la nostra feina, riem, comentem la jornada de gravació quan acabem, valorem, intentem millorar, ens diem adéu i marxem. Com he dit abans per mi a la vida tot tendeix a «normal».

Quina és la teva font d’inspiració?

La inspiració està sobrevalorada. L’observació és essencial per l’humor, tota la resta és feina i dedicació. Per més inspirat que un estigui, si es queda a casa rascant-se la pebrotera poc profit en pot treure…

Hi ha un humor típic català que només ens faci riure a nosaltres?

No és que hi hagi un humor català o castellà. Simplement que a la gent li fa gràcia el que pot reconèixer al seu entorn més immediat. Nosaltres tenim uns referents que no tenen a Extremadura per exemple, i viceversa. Si jo vaig a Badajoz i els hi dic que el temps de Tv3 se’m fa llarg, i que ja estic cansat d’en Ramon de l’Escala que no para d’enviar fotos de postes de sol i arcs de Sant Martí, ningú entendrà res. Ens fa gràcia el que ens és proper i reconeixible.

Ser osonenc d’origen, és bo o dolent?

Deu ser tan bo o tan dolent com ser de Quintanilla de Ónesimo.

peyuCom porta la fama la teva mare? El restaurant funciona més des que ets famós?

Li hauríeu de preguntar a ella. Jo la veig contenta… El restaurant té més de 50 anys d’història, no crec que jo pugui influir massa en una trajectòria d’aquesta solidesa. El meu avi ja feia cafès molt abans que jo expliqués el meu primer acudit.

Et veus molts anys fent humor?

No em veig molts anys en res en concret. M’apassiona gairebé tot. Crec que tant podria fer humor com dedicar-me a la jardineria. Hi ha moltes feines que em desperten interès i no descarto dedicar-me a qualsevol altra cosa.

Què prefereixes, teatre o televisió?

El teatre per mi és infinitament més divertit. Tens la resposta del públic al moment. En l’humor la resposta directa de la gent és el que et fa vibrar. Poder jugar amb els tempos, els silencis, disparar el gag just quan creus que l’has de disparar… En la televisió tot això es dilueix. Sí que és veritat que en programes com el Còmics Show on tens públic en directe al plató s’assembla una mica més al teatre i jo particularment ho gaudeixo més.

 

Quina gira tens programada per aquest estiu?

Doncs per sort tenim bastantes actuacions arreu de Catalunya. Tot l’estiu estarem de gira excepte 15 dies que me’n vaig a l’Àfrica a veure girafes!

Quins futurs projectes tens al cap?

M’agrada explorar l’humor en diferents terrenys. Tinc coses al cap, però en puc avançar poques. A veure si sóc a temps de publicar un llibre abans del Sant Jordi del 2017 i alguna altra història em balla pel cap. Part del meu negoci són les idees, com podeu comprendre no us les regalaré gratis!

PEYU6Quins cursos t’agrada fer?

M’encanta el bricolatge. Vaig fer un curs molt interessant de restauració de mobles antics a Vicus a Vic, us el recomano 100%. Ara mateix estic fent anglès i m’agradaria aprendre a fer formatges. M’interessa tot el que té relació amb els animals, la pagesia i l’agricultura. Crec que seria capaç d’apuntar-me a qualsevol curs excepte: matemàtiques i tarot.

Vols saber més coses d’en Peyu?

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *