Entrevista a l’Acadèmia de Karate i Jiu Jitsu a Vic

Aquest mes a TOT CURSOS parlem de Karate, Jiu Jitsu i sobretot, de defensa personal femenina a Osona, amb el mestre Juan Gómez: 8 DAN de Jiu Jitsu i 5 DAN de Karate del dojo Karate Shotokan de Vic.

Classes de karate, jiujitsu, karate infantil, judo infantil i defensa personal femenina

Hola Juan. En primer lloc, podries definir breument quines disciplines imparteixes?

Les disciplines que impartim al nostre dojo són: karate, jiujitsu, karate infantil, judo infantil i defensa personal femenina.

Quines són les seves característiques essencials?

A les classes de karate treballem una basa profunda dels moviments (tant interna com externa) del cos, educant al cos per poder adreçar la nostra energia en atemis (defenses i atacs). D’aquesta manera millorem el físic del cos, la concentració i la nostra part mental. És un moment que dediques exclusivament a escoltar el teu cos, tranquil·litzar la ment i trobar l’equilibri.

Al Jiu Jitsu treballem la part més tècnica de la defensa personal. Aprenem a moure’ns per controlar l’energia de la persona que ataca a la vegada que entrenem moviments relacionats amb situacions reals com són caigudes a terra, luxacions i projeccions.
Respecte als nens i la defensa personal femenina, focalitzem els exercicis a situacions més concretes i adaptades a cada un d’ells.

Quina diries que és la filosofia principal que mou les arts marcials?

Les arts marcials impliquen una manera particular de pensar i veure les coses, fet que essencialment distingeix l’art marcial d’un altre esport. Per a mi, les arts marcials engloben una manera d’entendre la vida. Des del tracte amb un mateix i els companys, com la visió i la predisposició davant la vida.

Podries explicar-nos com s’estructuren les classes?

Les classes s’estructuren amb un escalfament general de 15 minuts, després anem realitzant el kihon, on es treballen desplaçaments, posicions, atacs de puny i cama, i acabem amb exercicis de respiració i concentració.

Quin és el seu objectiu i què aporten als alumnes?

El meu objectiu és seguir millorant en les meves tècniques per poder-les transmetre als meus alumnes.

Com creus que han evolucionat aquestes disciplines al llarg dels anys?

L’evolució de les arts marcials, el karate que nosaltres practiquem des de fa aproximadament 140 anys i que el mestre Funakoshi va fundar, ha evolucionat constantment. S’han allargat les posicions de la cama, els moviments són molt més amplis, s’ha millorat el treball de maluc i el treball intern. Respecte al Jiu Jitsu, s’han anat eliminant el treball amb katana i armes que avui en dia ja no es fan servir, així com el treball de posicions que antigament es feien servir en protocols. En definitiva, el treball sobre el teu propi ésser segueix sent el mateix, però les tècniques tradicionals s’han anat adaptant a l’estil de vida actual.

Sabem que tens un dojo a Vic. Ens podries explicar què és un Dojo?

El dojo és una sala o un temple on es practica karate, judo i jiujitsu. Dojo significa literalment en japonès «lloc on es practica el camí».

Sembla que la defensa personal femenina té molta força. Per quins motius creus que té tant d’èxit?

La defensa personal femenina té tant èxit perquè desgraciadament, moltes dones tenen por per culpa dels molts casos de violència de gènere que ens envolten.

Creus que amb aquestes classes de defensa femenina la dona està suficientment preparada per combatre qualsevol classe d’agressió?

Depèn de la durada de les classes i del tipus de persona. Fem classes de tres mesos i classes durant tot l’any, i et puc assegurar que amb tres mesos d’entrenament una dona pot escapar d’una agressió. Està clar que, si a més creem un hàbit d’entrenament, serà de gran ajuda en qualsevol situació que ens puguem trobar.

Convidaries a totes les dones a provar una sessió defensa personal femenina? Per què?

Sí, i tant! Tota dona que li interessa, pot venir a provar una classe de manera gratuïta. És una bona manera perquè vegin que amb una mica d’entrenament poden evitar i escapar de situacions perilloses.

Tota dona pot venir a provar una classe gratuïta. Amb una mica d’entrenament poden evitar i escapar de situacions perilloses.

També feu classes per a infants? O persones grans? Quina és la millor edat per practicar aquest esport?

No hi ha edat per practicar les arts marcials. Al nostre dojo fem classes orientades a la gent gran i nens. Des dels tres anys fins a més dels vuitanta. Qualsevol persona pot practicar aquesta activitat. El límit el poses tu.

Finalment, podries definir quina és la part més gratificant de la teva feina?

Veure com un nen comença amb quatre anys, i seguint els meus ensenyaments es fa adult i aconsegueix el seu cinturó negre. Aquesta és la part que més em gratifica. Veure com aquesta persona s’ha anat formant físicament i intel·lectualment durant tots els anys de la seva vida practicant arts marcials.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *