Entrevistem a Jordi Santacana, organitzador de cursos per a pilots de drons

Jordi Santacana, actualment CEO de BCN Drone Center i el seu fundador l’any 2014, fa molts anys que investiga i treballa en el camp dels drons. Jordi és un apassionat dels vehicles aeris no tripulats, afició que li ve de molt petit. BCN Drone Center és una de les 10 empreses mundials que es dediquen a desenvolupar, provar i certificar drons segons les necessitats i propostes dels seus clients. A més del seu departament en R+D+I, també ofereixen formació i cursos per aquelles persones i empreses que volen descobrir les infinites possibilitats que ofereix aquesta eina.

BCN Drone Center Podem veure per les fotografies que treballeu amb Drons, però què feu i quins serveis oferiu?

Tenim moltes activitats relacionades amb els drons: desenvolupem tecnologia pròpia, els dissenyem, els construïm i els venem; és a dir, fabriquem drons a mida. I per aquells clients que necessiten drons en projectes puntuals, els operem per adquirir la informació que necessiten. També oferim un curs per a la formació, i lloguem les nostres instal·lacions per provar prototips, com qui lloga una pista d’automoció per provar el prototip de cotxe.

 

Coneixem els típics drons per jugar, però sembla que vosaltres aneu més enllà. Com va sorgir la idea?

És completament vocacional. El meu pare i el meu oncle tenien un laboratori tecnològic muntat a casa, i des de petit vaig viure els seus invents i la seva passió per la tecnologia. El 1976, quan jo tenia 5 anys, el meu pare va crear un avió radio control, i em va despertar la curiositat pel món de l’aviació fins el dia d’avui.

 

És veritat que hi ha Drons que es fan servir per a la guerra?

El dron més antic va ser creat ara fa cent anys, per la primera guerra mundial. Des de llavors, s’han fet servir en totes les guerres. Per exemple, l’exèrcit americà disposa avui en dia de més pilots d’avions sense tripulant que de pilots d’avió. Els drons ofereixen molts avantatges. Són silenciosos, difícils de detectar, i es controlen des de la distància, no cal ser físicament a la guerra. Estem parlant de drons de butxaca, molt petits que serveixen per veure si darrere nostre hi ha un franc tirador, fins a drons que pesen tones.

 

BCN Drone Center és la companyia civil més antiga en creació de drons a Europa. Per què aposteu per aquesta recerca?

Per desgràcia, la investigació i fabricació de drons militars és el camp que rep majors inversions i mou més volum de negoci, però des de la nostra filosofia d’empresa no volem treballar en aquest sector. Nosaltres ens dediquem a la investigació comercial i civil.

BCN Drone Center

La vostra pàgina web només està en Anglès. Això vol dir que sou internacionals i treballeu exclusivament per països estrangers?

Treballem per tot el món. Qualsevol empresa és benvinguda a BCN Drone Center. En aquests darrers tres anys han passat empreses, universitats, investigadors… de més de 65 països. La difícil situació anys enrere ens va portar a obrir mercat a l’estranger, i ens ha anat molt bé.

 

Quins nous mercats i descobriments heu fet amb drons, que en un passat eren impensables?

Som els primers a portar la innovació al terreny comercial: foto mapes, imatges multi espectrals, imatges tèrmiques… Per exemple, amb infrarojos des de l’aire podem veure la fotosíntesi de les plantes. La investigació conjunta amb universitats i empreses d’arreu del món ens fa créixer en desenvolupament.

Creus que el sector dels Drons i els serveis que poden oferir encara és un món per descobrir?

Sí i no. Nosaltres ja fa més de 17 anys que ens hi dediquem, i el seu potencial encara no l’hem explotat del tot. Encara queda molt per veure i descobrir, però si mirem enrere, també veiem una llarga trajectòria de feina feta.

 

Per aquelles persones amb inquietuds, els animaries a innovar dins d’aquest sector?

Per descomptat. Els drons tenen un avantatge molt gran: en un laboratori casolà, i a preu molt econòmic, podem investigar i fer descobriments revolucionaris. Com un escriptor només necessita paper i boli, o un ordinador. Per investigar en el món dels drons no ens cal una gran inversió.

 

Creus que ets dels afortunats que han fet del seu hobby el seu modus vivendi?

Evidentment. Jo no tinc vocació pels negocis, mai n’he tingut. El meu equip i jo hem hagut de convertir en negoci el que era la nostra afició. Hem començat la casa per la teulada: ens volem dedicar al món dels drons, i l’hem de convertir en la nostra feina i font d’ingressos. Ens hi vam tirar de cap, sense saber si funcionaria o no.

 

Hem sentit que empreses com Amazon vol fer els seus enviaments amb drons. Penses que és una proposta real?

El cel s’anirà poblant de drons, però molt lentament. Grans empreses saben com captar l’atenció en les seves campanyes publicitàries, sovint barrejant ciència ficció amb fets que passaran d’aquí molts anys. No rebrem llibres a casa en drons fins d’aquí molt de temps, si és que nosaltres ho arribem a veure, però mentrestant aquestes empreses ja han fet campanya.

 

Últimament es parla molt de la impressió 3D. La utilitzeu per fabricar maquetes i dissenys definitius de drons?

I tant. Des de fa 4 o 5 anys disposem d’impressores 3D i les fem servir cada dia. Ens permet fer prototips, així com element dels drons que estem desenvolupant. Cada vegada anirà a més aquest sistema de treball.

BCN Drone Center

A més d’investigació, també oferiu formació. Quins tipus de cursos oferiu, i a qui van destinats?

Oferim tres tipus de formació. Formació per enginyers i científics, que volen alfabetitzar-se o reciclar-se en tot el que els drons poden aportar en el seu camp de treball. Formació de pilots de drons professionals. I cursos a mida, com per exemple tallers amb escoles, on construïm, dissenyem i aprenem a conduir drons.

Vols fer un curs de pilot de drons professional? Fes «clic aquí»

 

Què cal saber abans de pilotar un dron? Hi ha normes de circulació?

L’agència espanyola de seguretat àrea és qui regula les llicències d’avions, helicòpters, i també de pilot professional de drons. Per treure’s la llicència cal un certificat mèdic, fer un curs teòric i pràctic, i superar els corresponents exàmens. Després toca especialitzar-se segons el dron que es vol pilotar.

BCN Drone Center

Creus que un Dron és un bon joguet per a un nen o per a un adult?

Per a tots dos. S’ho passaran molt bé. És important fer-lo volar complint amb la normativa: ha de ser un entorn obert, lluny de persones i carreteres. Dins de pobles i ciutats està completament prohibit. A més, les fotos que es poden fer des de l’aire canvien la perspectiva i s’obtenen imatges espectaculars.

BCN Drone Center

 

 

Per més informació consulta la web http://www.barcelonadronecenter.com

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *