21 raons per fer ioga

Aquestes són algunes de les virtuts de practicar ioga. Anima’t a provar-ho aquí a Osona!

1. Ens ajuda a viure el present

Sovint passem massa temps lamentant el passat o planificant el futur, revisant els telèfons mòbils i les xarxes socials constantment. Un dels avantatges de practicar ioga és la possibilitat de desconnectar, centrant-nos en el que està passant en la nostra vida ara mateix. La felicitat només es pot trobar aquí i ara.

2. Alleuja l’estrès

El ioga ajuda a reduir l’ansietat i fomenta la relaxació. Els beneficis associats a aquesta pràctica, inclouen la disminució de la pressió arterial i la freqüència cardíaca, una millor digestió i l’enfortiment del sistema immunitari.

3. Millora la qualitat i la quantitat del son

Dormim millor quan tenim menys estrès. Diversos estudis han demostrat que el ioga pot millorar la qualitat i la quantitat del son en persones que pateixen insomni. L’activitat física i la relaxació permeten un millor descans.

4. Pot alleujar el dolor crònic

Alguns estudis suggereixen que practicar ioga redueix el dolor de persones amb condicions com el càncer, l’esclerosi múltiple, les malalties autoimmunitàries i la hipertensió, així com l’artritis, el mal d’esquena i altres afeccions cròniques.

5. Et fa més fort

El ioga és un entrenament de cos sencer, dirigit a tots els músculs del cos. Combina posicions estàtiques amb posicions dinàmiques, cosa que reforça diverses àrees del cos.

6. Incrementa la flexibilitat i la mobilitat

Augmenta la mobilitat i la flexibilitat funcional, cosa que permet completar més fàcilment els moviments quotidians com; agenollar-se, inclinar-se o asseure’s.

7. Ajuda al bon funcionament dels òrgans

L’activitat física augmenta la motilitat i la mobilitat dels òrgans i músculs, permetent realitzar el seu procés de desintoxicació natural. La sudoració augmenta el mecanisme de neteja del cos. La respiració completa o profunda augmenta la plenitud pulmonar.

8. Millora l’estat d’ànim

Les persones tendim a pensar de manera caòtica, com un mico saltant d’una branca a una altra. Un dels Sutres de Ioga compilat per Patanjali, és un aforisme que diu: «El ioga és la restricció de les fluctuacions de la consciència». En altres paraules, l’habilitat de controlar i dirigir les idees de la ment. Amb les tècniques d’atenció plena, mindfulness i meditació, podem «ensinistrar» la nostra ment perquè vagi on nosaltres vulguem. Ens ensenya a deixar enrere els pensaments agitats i ens permet assolir un estat de calma interior.

9. Ens recorda que respirem correctament!

La respiració i les emocions estan connectades al nostre diàleg intern. El ioga aporta consciència i control als patrons de respiració, ens ajuda a observar les nostres emocions i superar situacions difícils.

10. Potencia la propiorecepció

Només tenim un cos per viure, no l’hauríem de conèixer? El ioga dirigeix la ment al que està sentint el cos en aquest moment. Ens fa qüestionar: On són les cames i els braços? Què estan fent ara? Quins músculs estan actius? Aquesta pràctica desenvolupa les habilitats de propiorecepció, condueix a una millor postura i a un major equilibri.

11. Desenvolupa l’autoacceptació

El ioga requereix desafiaments. S’ha de lluitar, suar i segurament tornar-ho a intentar. Sense que importi les vegades que caus! Aquestes experiències fomenten la confiança per assumir reptes més grans.

12. Ajuda a gestionar el pes

El ioga és una activitat física i, per tant, es cremen calories. Ajuda a controlar el pes; reduint l’estrès, aportant consciència als hàbits alimentaris i proporcionant una major sensació de benestar i d’autoestima.

13. Amplia el coneixement

Hem d’estar oberts a abraçar altres pràctiques i cultures. El ioga és una tradició de dos mil anys d’antiguitat que ens brinda eines per a enriquir les nostres vides amb pràctiques filosòfiques i espirituals, i de millora de la salut.

14. Millora la postura

Combina l’enfortiment del nucli del cos amb la mobilitat central i la propiorecepció. Ajuda a millorar la postura. Una millor postura redueix l’ansietat i el mal d’esquena, incrementa la productivitat i ajuda a respirar millor.

15. Millora la concentració

La distracció i la «multitasca» és una de les neurosis de la nostra època. El focus d’atenció és a massa coses a la vegada. A través del ioga podem observar el cos, la respiració i les emocions. Està demostrat que, a mesura que s’observa la respiració, la respiració s’alenteix i es redueix el nerviosisme. Amb la pràctica aconseguirem un estat tranquil però conscient, que ajudarà a millorar l’agilitat mental i la creativitat.

16. Cultiva la gratitud

Quan prenem consciència del nostre cos és quan podem agrair als altres i a la nostra vida. Molts ioguis comencen i acaben amb les seves pràctiques dedicant un temps a algú o alguna cosa important per a ells. El món és millor quan mostrem gratitud.

 

17. Ajuda a desbloquejar emocions

És un espai segur per treballar les emocions que potser no s’han adreçat directament.

18. La respiració profunda influeix en els òrgans

A més de ser relaxant, s’ha demostrat que la respiració profunda influeix fisiològicament en el cor, el cervell, la digestió i el sistema immunitari. Manté el cos equilibrat i en el seu estat natural.

19. Pot millorar la qualitat de la vida íntima

Alguns estudis han descobert que practicar ioga augmenta significativament els nivells de testosterona a la sang. Aquesta hormona està relacionada amb l’augment del desig i l’activitat sexual, tant en homes com en dones. Altres estudis han mostrat vincles entre el ioga i diversos factors de satisfacció per gaudir d’una vida sexual plena, incloent-hi la confiança i el rendiment.

20. Nodreix la creativitat

Com a adults poques vegades intentem fer coses noves. Practicar ioga ens anima a afrontar situacions noves i desafiants amb curiositat i intel·ligència, en comptes d’ego i frustració. Afrontar reptes físics, mentals i emocionals com a part d’una «pràctica» que ens ajuda a conrear la imaginació.

21. Fa comunitat

El ioga és un moviment que acull milers de persones de diverses comunitats i diferents entorns. Vagis on vagis trobaràs a algú amb qui compartir la teva passió. Surt i explora, i descobreix noves amistats. Troba persones inspiradores i inspira a altres.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *